Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Oktatás, egészségügy, Simicska - Ezektől tart a Fidesz
  2016-02-28 09:06:52, vasárnap
 
  2016-02-28 06:20:00 Tweet
Oktatás, egészségügy, Simicska - Ezektől tart a Fidesz

Annak ellenére optimista a hangulat a Fideszben, hogy régen látott nagyságú tömeg tiltakozik az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen és az egészségügy problémái is egyre súlyosabbak. A pártban remélik, hogy Palkovics László békét hoz a közoktatásba, az egészségügyre pedig jövőre 150-170 milliárd forintos többletforrást szánnak. Attól egyelőre nem tartanak, hogy az ellenzék jelentősen profitálni tud majd az elégedetlenségből. A Hetek cikke.
Oktatás, egészségügy, Simicska - Ezektől tart a Fidesz

A Fidesz 2010-es kétharmados győzeleméhez az egészségügy, az oktatás és a korrupció témaköre is jelentősen hozzájárult. Orbán Viktor a baloldal legyőzéséhez szükséges többséget 2008-ban a ,,szociális népszavazással" szerezte meg, amely az egészségügy és az oktatás témájáról szólt (a három kérdés a vizitdíj, a tandíj, illetve a kórházi napidíj megszüntetésére irányult). 2009/10-ben ehhez társult a baloldali politikusokhoz köthető korrupciógyanús ügyek tömege, ami döntő szerepet játszott a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelmében, noha azóta gyakorlatilag egyetlen komoly baloldali politikust sem sikerült súlyos büntetéssel sújtani.

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba?

Ehhez képest hat év elteltével, idén év elején - a politikai napirendről időlegesen lekerülő migráció helyett - három slágertéma uralta a közéletet, az oktatás, az egészségügy, valamint a Fidesz holdudvarához tartozó személyiségek korrupciógyanús ügyei. 2010 után legtöbben arra számítottak, hogy az oktatási minisztérium vezetését a tárcát 1998 és 2001 között sikeresen irányító Pokorni Zoltán kapja meg. Nem így történt. Maga a minisztérium is megszűnt, pontosabban államtitkárságként a KDNP-s Hoffmann Rózsa vezetése alatt beolvadt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba.

Orbán Viktor oktatáspolitikája az iskolák államosítására épült. A miniszterelnök szerint azért volt szükséges az államosítással járó központi irányítás és ellenőrzés, mert így ,,összehúzzák" az oktatási rendszer minőségét.

A kritikusai szerint Orbán ezzel a 1990 előtti oktatási szisztémához tért vissza. A rendszerváltás után ugyanis a közoktatást decentralizálták, és az iskolák fenntartása nagy többségében az önkormányzatok kezébe került, így azok gazdasági helyzetétől függött, hogy mennyi plusz pénzt képesek szánni az iskoláikra.

Így a tehetősebb, nagyobb iparűzési-adóbevétellel rendelkező településeken - többnyire a fejlett városokban - kiváló minőségű intézmények jöttek létre, jutott pénz modern taneszközökre és minőségi tankönyvekre, különórákra és speciális szakkörökre, valamint tanári továbbképzésekre, míg a hátrányos helyzetű településeken ,,oktatási katasztrófahelyzet" alakult ki.

diákok tüntetnek.Diákok tüntetnek.

2010 és 2011 között Pokorni Zoltán és a nagyvárosi fideszes polgármesterek amellett kardoskodtak, hogy csupán a rossz helyzetű települések iskoláit vegye át az állam a felzárkóztatás megkönnyítése érdekében. (Egyébként ez az ötlet még az MSZP-SZDSZ kormányok idején is felmerült.) Azzal érveltek: az államosítás irányíthatatlanná teheti a közoktatást, és a hátrányos helyzetű iskolák felhozatala helyett - a kieső önkormányzati többlettámogatások nyomán - a jó iskolákban is romlani fog az oktatás minősége.

Az Orbán Viktor felé pozitívan elfogult fideszes országgyűlési képviselők szerint az oktatásban jelentkező feszültségekért nem a miniszterelnöki központosító alapkoncepció a hibás, hanem az ideologikus és centralizációmániás kereszténydemokrata exállamtitkár.

Eszerint Hoffman Rózsa rontotta el a közoktatást irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működési modelljét, kötötte meg az iskolaigazgatók kezét, bürokratizálta túl a pedagógusok mindennapi életét.

Így nem csoda, hogy Hoffmant a népszerűtlensége miatt annak ellenére le kellett 2014-ben cserélni, hogy a vezetői ciklusa ideje alatt jelentős béremelést hajtottak végre a közoktatásban.

Időközben azonban ,,kikoptak" az oktatási szakpolitikusok a Fideszből, amit jól szimbolizál, hogy a párt oktatási arculatát évtizedekig meghatározó Pokorni Zoltán visszavonult az országos politikai élettől. Az ,,ideologikus" Hoffman helyét a ,,pragmatikus" jogász-tanár, Czunyiné Bertalan Judit vette át, aki azonban nem sokat tett a Hoffmanntól megörökölt szisztéma rendszerhibáinak a kijavításért. Ennek talán az is az oka, hogy rendelkezik ugyan pedagógus végzettséggel, de a Fideszben őt mindenki végrehajtó típusú, ,,pártkatona" politikusnak tartotta, aki önálló koncepciót nem dolgozott ki, nem gondolkodott a rendszer korrekcióján, így nem is jelezte kellő eréllyel a miniszterelnöknek a közoktatásban gyűlő feszültségeket.

hoffman rózsaHoffman Rózsa

A tanárlázadás a középosztálybeli, helyi szinten elitintézménynek számító iskolákban dolgozó tanároktól indult ki. A ,,lángot meggyújtó" miskolci Herman Ottó Gimnázium kifejezetten nívós középiskolának számít, és 140 éves múlttal rendelkezik az a zuglói Teleki Blanka Gimnázium is, amelynek tanári kara és igazgatója a történések frontvonalába került.

Háttérbeszélgetéseken a kormánypártok politikusai jogosnak tartják a tiltakozók kritikáit. Igaz, a kormányzati válaszreakciót is, jelesül, hogy Balog Zoltán miniszter Czunyiné feladatkörét Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárhoz csoportosította át. A három idegen nyelven felsőfokon beszélő, akadémikus hátterű, Széchenyi-díjas Palkovics állítólag nagy sikert aratott a Fidesz legutóbbi, a politikai idényt indító frakcióülésén, ahol a képviselők szerint pontosan lokalizálta a változtatásra szoruló területeket.

Úgy tűnik, hogy Palkovics mind a miniszterelnöktől, mind a frakciótól erős mandátumot tudott kiharcolni ahhoz, hogy számos ponton érdemben változtasson a közoktatás jelenlegi rendszerén. Sőt ehhez még több milliárd forint többlettámogatást is szerzett. A lap forrása azt állította, hogy Palkovics a tanári követelések jelentős részében engedni tud, nagy a mozgástere, ezért azt remélik: az államtitkár pár héten belül képes lesz békét teremteni a közoktatásban. S miután a főbb követések területén kompromisszum születik, a tanárok - köztük a fideszes érzelmű pedagógusok - elementáris erejű ,,lázadása" alábbhagy, és a tüntetőkről leválnak a jobbos tanárok.

A mozgalom kifulladását követően - remélik a Fideszben - ,,a teljesen elborult, Orbán takarodj!-t skandáló, hivatásos tüntetők maradnak csak az utcákon, akik megint jól lejáratják a kormányt kritizáló ellenzéket".

Lázadás az egészségügyben?

Míg 2008-ban a Fidesz képes volt az oktatás helyzetével elégedetlen közhangulatból profitálni, a mostani ellenzék egyelőre nem tudta kihasználni az elégedetlenséget. Ez megnyugtathatná a Fideszt, ám az kevésbé, hogy az oktatás mellett az egészségügy is válságtüneteket mutat, elég csak a felmondásukat ügyvédnél letétbe helyező győri sebészekre, a hálapénzellenes mozgalomra és a lázongó rezidensekre, vagy a krónikus nővérhiányra gondolni.

A Magyar Orvosi Kamara szervezésében működő Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal 550-600 milliárd forintos azonnali pénzinjekciót és önálló Egészségügyi Minisztériumot követel. Az 500 milliárd forintos összeggel kormánypárti politikusokkal beszélgetve is találkozott a lap, mint olyan forrásszükséggel, amellyel valóban látványosan helyre lehetne hozni a magyar egészségügyet, ám ennyi pénzt nem tud a kormány erre szánni. Egy, az egészségügyi államtitkárság szakmai munkájára rálátó forrás szerint az államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán nagy valószínűséggel idénre 30-40 milliárd forintnyi többletpénzt lesz képes kilobbizni az egészségügy számára.

Abban mindenki biztos azonban, hogy jövőre, a közelgő választások miatt 150-170 milliárd forinttal nagyobb lesz az egészségügyre fordítható büdzsé.

Ónodi-Szűcs megítélése ellentmondásosabb, mint Palkovicsé, de forrásaink szerint ő is képes volt a legutóbbi frakcióülésen maga mellé állítani a Fidesz politikusait. Lehet kritikai hangokat hallani arról, hogy Ónodi médiaszerepléseit és nyilatkozatait gyengének tartják. Személyi döntésekben sem sikerült mindenkinek a kedvére tenni, vihart kavart, hogy a mentőszolgálat új vezetője ejtette az úgynevezett ,,15 perces paradigmát." Az új vezető szerint többet már nem lesz érvényes az, hogy a mentőknek, a bejelentés után 15 perccel ki kell érniük a helyszínre.

Ónodi-szűcs zoltánÓnodi-Szűcs Zoltán

Azt azonban mindenki elismeri, hogy óriási a probléma az egészségügyi szektorban. A kórházigazgatók napi harcot vívnak, hogy működtessék az intézményeiket, minden reggel az az egyik feladatuk, hogy kiderítsék, hogy nem mondtak-e fel olyan orvosok és szakápolók, akik távoztával lehetetlen egyes részlegeket működtetni. A munkaerő-áramlás miatt a fővárosban spontán emelkedni kezdtek a bérek, de emiatt egyes források szerint bizonyos területeken 30 százalékos a fluktuáció. Az államtitkár tervei szerint a kórházak ,,felügyeletéhez" is kancellárokat küldene a kormány, és a budapesti kórházi rendszert is (amely a szakma szerint a leginkább kaotikus) megreformálná.

Az egészségügyi szakértők ellenben azt hiányolják, hogy a pár ember által összegyúrt koncepció csupán a Fidesz ,,csodafegyvere" az egészségügy bajaira. Nem széleskörű és nem kiérlelt vízió.

Az egészségügyi államtitkárság kiürült, alig van már a kormány és a Fidesz-frakció körül ,,technokrata" szakértői kör, mert a túlhajtott politikai kormányzás miatt sok szakember a privát szférába menekült a szakértelmet megerőszakolni akaró politikusi arrogancia elől.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz vezérkara azt mindenképpen el kívánja kerülni, hogy az oktatási lázadás és az egészségügyi feszültségek ,,összeérjenek". Ezért vádolták az elmúlt napokban több esetben nyilvánosan a tanárokat azzal, hogy fizetésemelést akarnak (ami nem igaz). Ezzel az egészségügyi dolgozókat akarják a tanárok ellen hangolni, miután a pedagógusbéreket az elmúlt években elkezdték emelni, miközben az emelés és egy új életpályamodell bevezetése az egészségügyben (és a rendészeti vagy a szociális területen) elmaradt vagy megakadt.

Lajos, a ,,rettenetes"

Ezzel együtt az előbbi területeket kormánypárti politikusok kezelhetőnek tartják, ám a korrupciós botrányoktól kifejezetten félnek. Többek között attól, hogy az Orbán Viktor ellenségévé váló egykori pártigazgató, Simicska Lajos kinyomoztat ilyen ügyeket és a médiában található széles kapcsolatrendszerével a 2009/10-ben az MSZP-t kivégző elemi erejű, a Fideszhez köthető korrupciós botránysorozatot robbant ki.

simicska lajosSimicska Lajos

Mindezek ellenére a kormánypártok forgatókönyve szerint az újra élesedő migrációs krízis, a CSOK és a tervben lévő minimálbér-emelés miatt a 2016-os év - a fentiek ellenére - a Fideszé lesz.


http://www.atv.hu/belfold/20160226-oktatas-egeszsegugy-simicska-ezektol-tart-a-fi desz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: középosztálybeli, rendszerhibáinak, botránysorozatot, elitintézménynek, továbbképzésekre, elégedetlenséget, népszerűtlensége, decentralizálták, forrásszükséggel, pedagógusbéreket, hálapénzellenes, feszültségekért, felsőoktatásért, megszüntetésére, valószínűséggel, csoportosította, korrupciógyanús, iskolaigazgatók, életpályamodell, szakpolitikusok, válságtüneteket, megnyugtathatná, miniszterelnöki, kórházigazgatók, minisztériumot, mentőszolgálat, politikusokhoz, államtitkárság, politikusokkal, nyilatkozatait, népszavazással, feszültségeket, államosítással, miniszterelnök, felzárkóztatás, polgármesterek, egészségügy problémái, pártban remélik, egészségügyre pedig, ellenzék jelentősen, korrupció témaköre, baloldal legyőzéséhez, oktatás témájáról, három kérdés, kórházi napidíj, baloldali politikusokhoz, politikai napirendről, oktatási minisztérium, tárcát 1998, iskolák államosítására, miniszterelnök szerint, államosítással járó, Palkovics László, Orbán Viktor, Pokorni Zoltán, KDNP-s Hoffmann Rózsa, Nemzeti Erőforrás Minisztériumba, Eszerint Hoffman Rózsa, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Czunyiné Bertalan Judit, Herman Ottó Gimnázium, Teleki Blanka Gimnázium, Balog Zoltán, Széchenyi-díjas Palkovics, Magyar Orvosi Kamara, Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal, Egészségügyi Minisztériumot, Ónodi-Szűcs Zoltán, Simicska Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  William Shakespeare idézet  Az idő elsodorja létezésünk  Két ember becsülete  Föld napja április 22  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Pillangó  William Shakespeare idézet  Két tekintet van  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Az embernek a társa: hiányzik.  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam Krisztinától  Pillangó  Vannak arcok  Különös!  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Gaál Viktor gondolata  Föld napja április 22  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Idézetek a barátságról  Föld napja április 22  Az idő elsodorja létezésünk  Szép estét  A fenyő nem szép fa, (...)  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy emelkedik a rezgés...  Környezetvédelem  Föld napja április 22  Két ember becsülete  Beney Zsuzsa  A könnyek összegyűjtése  Pillangó  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Ünnepelj csak  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Krisztinától  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egészségügy problémái, pártban remélik, egészségügyre pedig, ellenzék jelentősen, korrupció témaköre, baloldal legyőzéséhez, oktatás témájáról, három kérdés, kórházi napidíj, baloldali politikusokhoz, politikai napirendről, oktatási minisztérium, tárcát 1998, iskolák államosítására, miniszterelnök szerint, államosítással járó, oktatási rendszer, kritikusai szerint, 1990 előtti, rendszerváltás után, közoktatást decentralizálták, iskolák fenntartása, önkormányzatok kezébe, fejlett városokban, hátrányos helyzetű, nagyvárosi fideszes, rossz helyzetű, felzárkóztatás megkönnyítése, államosítás irányíthatatlanná, kieső önkormányzati, oktatás minősége, oktatásban jelentkező, miniszterelnöki központosító, közoktatást irányító, iskolaigazgatók kezét, pedagógusok mindennapi, népszerűtlensége miatt, vezetői ciklusa, oktatási szakpolitikusok, párt oktatási, országos politikai, rendszer korrekcióján, közoktatásban gyűlő, történések frontvonalába, kormánypártok politikusai, tiltakozók kritikáit, kormányzati válaszreakciót, három idegen, politikai idényt, képviselők szerint, változtatásra szoruló, frakciótól erős, közoktatás jelenlegi, tanári követelések, főbb követések, tanárok &#8211, fideszes érzelmű, tüntetőkről leválnak, jobbos tanárok, mozgalom kifulladását, teljesen elborult, kormányt kritizáló, oktatás helyzetével, mostani ellenzék, oktatás mellett, felmondásukat ügyvédnél, hálapénzellenes mozgalomra, lázongó rezidensekre, krónikus nővérhiányra, magyar egészségügyet, kormány erre, egészségügyi államtitkárság, egészségügy számára, közelgő választások, egészségügyre fordítható, legutóbbi frakcióülésen, kedvére tenni, úgynevezett &#8222, bejelentés után, egészségügyi szektorban, kórházigazgatók napi, munkaerő-áramlás miatt, fővárosban spontán, államtitkár tervei, kórházak &#8222, budapesti kórházi, szakma szerint, leginkább kaotikus, egészségügyi szakértők, egészségügy bajaira, túlhajtott politikai, privát szférába, szakértelmet megerőszakolni, oktatási lázadás, egészségügyi feszültségek, elmúlt napokban, tanárokat azzal, egészségügyi dolgozókat, tanárok ellen, elmúlt években, rendészeti vagy, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.